Cikkek

Diétás ételek... pedig nem!

A cukor önmagában nem ellenség, de a túlzott fogyasztása egészségügyi problémákat is okozhat. Az elhízás, a cukorbetegség és egyéb más szív és érrendszeri betegségek kockázatában jelentős szerepe van. Nem az a baj, hogy néha megeszünk egy kis csokoládét, a probléma leginkább abból adódik, hogy rengeteg fölösleges cukrot viszünk be a szervezetünkbe, akár a tuttunk nélkül is.

A cukor egyszerű szénhidrát, magas a kalóriaértéke. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehér cukoré. A cukorrépa cukortartalma 18%, a finomított cukoré 95%. Vajon a szervezetünk képes ekkora mennyiséggel megbirkózni? Persze, hogy nem.

Rengeteg élelmiszer van, amit édesítenek valamilyen formában. Ha szeretnénk elkerülni a plusz cukor bevitelét a szervezetünkbe, csak olvassuk el a termékek hátoldalán lévő címkét, amiből megtudhatjuk mennyi a szénhidrát és mennyi annak a cukortartalma. A mai ember körülbelül annyi cukrot fogyaszt két-három hét alatt, mint elődeink (200 évvel ezelőtt) egy év alatt!


Cukrot természetesen?

Cukrot mindenki fogyaszt, hiszen rengeteg élelmiszerünk tartalmaz természetes formában. A tej tartalmazza ugye a laktózt, mint tejcukrot. A gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható a fruktóz, ami szintén természetes cukor. Ezek az ételek pedig mind alapvető elemei az egészséges táplálkozásnak. Nagyon fontos ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása, hiszen a bennük lévő fehérje, rostok, vitaminok, mind elengedhetetlenek számunkra. Fontos viszont az időzítés, hogy mit, mikor fogyasztunk el. A gyümölcsöket időzítsük a délelőtti órákra, míg a zöldségeket nyugodtan együk meg az esti órákban is.


Cukros “fitness” ételek

Ha nem vagy körültekintő, előfordulhat, hogy az általad "fitness" ételnek hitt élelmiszer több cukrot tartalmazhat, mint a nem "fitness" étel. Mindig olvasd el a termékeken feltüntetett címkét, hiszen a többlet cukor fogyasztás könnyen megnehezítheti a mindennapjaidat, vagy a diétádat! Próbálj olyan terméket fogyasztani ami mézet, nyírfacukrot, vagy édesítószert tartalmaz.

Persze nem csak az ételek tartalmazhatnak cukrot, de a különféle üdítők is lehetnek cukrosak. Ezeket jobb minél előbb elfelejteni és áttérni a víz fogyasztására. Ha mindenképp szeretnéd megízesíteni, rakhatsz bele egy kis citromot, vagy lime-ot. Így nem csak az íze lesz jobb, de még egy kis vitaminnal is feltúrbózhatod az italodat.


"Fitness" ételek

Lássunk pár példát az általunk "fitness" ételnek hitt élelmiszerekből, amit nyugodt szívvel fogyasztunk el sokszor, hiszen ezeket "szabad" enni. 


1. Müzli szeletek

Tipikus kedvenc. Együnk csoki helyett egy kis müzli szeletet, az azért jobb! De ne higgyük, hogy mindegyik cukormentes és bűntetlenül fogyasztható. A legtöbb sajnos igen sok cukrot tartalmaz, jobb óvatosnak lenni!


2. Reggeli müzlik

Hmm, milyen finomak. De sajnos ezek is tartalmaznak cukrokat, bármennyire is szeretnénk, hogy ne így legyen. Persze reggel talán még nem is lehet akkora gond belőle, de diéta idején jobb, ha te magad készítesz reggli müzlit. Nem kell nagy tudomány hozzá, csak natúr zabpehely és egy kis aszalt gyümölcs. Ha nem elég édes, rakhatsz bele egy kis mézet, ami még fontos aminosavakat és vitaminokat is tartalmaz.


3. Gyümölcslevek

A legtöbb gyümölcslében minimális gyümölcs található, de annál több cukor. Még a 100%-os gyümölcslevek is tartalmazhatnak hozzáadott cukrokat. Ha nem tudsz megválni tőle, jobb ha te magad készíted el frissítő italodat. Egy kicsit ugyan időigényesebb, de megmaradnak bennük az értékes rostok, vitaminok és nem fog tartalmazni különböző adalékanyagokat.

4. Jeges tea

Nyáron nincs is jobb egy hűsítő jeges teánál! Vagy mégis? Sajnos egy újabb ital, ami tele van cukorral. A jó hír viszont az, hogy könnyen elkészíthető otthon is, cukor hozzáadása nélkül is. Nem kell mindenről lemondanunk, csak készítsük el mi magunk a frissítő italunkat.


5. Ketchup

Ez sem éppen diétás, bár kapható light formában is. Egy evőkanálnyi ketchupban egy teáskanálnyi cukor van. Alternatív megoldásként használhatsz paradicsom sűrítményt is.



6. Levesek, szószok

Többnyire a paradicsomos alapú szószokat és leveseket sem kímélik a sok cukortól. Persze többféle is létezik és vannak kevésbé édesített termékek. Mindig ellenőrizd a címkéket! A paradicsomot egyébként Te is le tudod otthon turmixolni és csak az ízesítéshez használsz majd fűszert a felhasználása során, ezáltal nemcsak a pénztárcádon spórolsz, hanem a cukorral is.


7. Ízesített joghurtok, gyümölcsjoghurtok

Nagyon körültekintőnek kell lenned, hogy milyet veszel, hiszen rengetek fajtával találkozhatsz a boltok polcain. Némelyik joghurt kalóriája 100 is lehet 100 grammban, ami arra utal, hogy rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz. A gyümölcsös joghurtokban akár 5-6 teáskanálnyi cukor is lehet. Próbáld ki a natúr joghurtot, amit szintén ízesíthetsz gyümölcsökkel és egy pici mézzel.

8. Aszalt gyümölcsök

Nagyon finomak és táplálóak! Sajnos a tartósítás miatt elkerülhetetlen a  hozzáadott cukor, így ezeknek a fogyasztását is mérsékelnünk kell. Rengeteg a rost, vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Megvonni semmiképp nem kell magunktól, de figyeljünk oda a mértékletességre! Az alma talán a legalkalmasabb az otthoni aszalásra.

A természetes cukor az egyik fő táplálékunk, hiszen egészségesek, sok rostot tartalmaznak, van vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. Ha a cukrot kivonjuk az étrendből az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik.



BioTechUSA protein-vitamin.hu

2012.09.12.

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2017 © Minden jog fenntartva