Cikkek

Zabpelyhes rakott kel

Zabpelyhes rakott kel

Hozzávalók:

- 20 dkg zabpehely
- 70 dkg csirkemell
- 1 fej kelkáposzta
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- majoránna
- bors
- pirospaprika
- só
- olíva olaj

A zabpelyhet 5 dl forrásban lévő vízbe szórjuk. Kissé megsózzuk,a tűzről lehúzzuk, lefedve duzzadni hagyjuk. A kelkáposzta torzsáját kivesszük, leveleire bontjuk,enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük.

A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, az olíva olajon kissé megfonnyasztjuk. A csirkemellet szinte darált hús állagúra aprítjuk és hozzáadjuk a hagymához. Folyamatosan kevergetve 10 percig pirítjuk. Kevés sóval, borssal, majoránnával, csemegepaprikával fűszerezzük. Kissé hűlni hagyjuk és a puha, s szintén kihűlt zabpehellyel és a tojásokkal összedolgozzuk. Egy közepes nagyságú,magas falú tepsit enyhén kiolajozunk (olíva olaj), a kellevelek felét egyenletesen beleterítjük és a húsos-zabpelyhes masszát ráhalmozzuk, végül a maradék kellel beborítjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 50 percig sütjük.


Forrás:
Testépítők diétás ételeinek recept gyűjteménye (facebook)

2012.06.14.

Tatár Beefsteak

Tatár Beefsteak

Hozzávalók:

-40 dkg bélszín (vesepecsenye)
-1 nagy tojás sárgája
-vöröshagyma , nagyon finomra vágva
- só
-bors
- pirospaprika
-mustár
-light ketchup(felix)

Elkészítése:

A húst kétszer daráltassuk át,majd a felsorolt hozzávalókkal ízlés szerint lehet ízesíteni, jól összekeverve a hússal.
Néhány órára hűtőbe tesszük,hogy az ízek össze érjenek,majd pufi rizsre kenve zöldségekkel falatozhatjuk is!


Forrás:
Testépítők diétás ételeinek recept gyűjteménye (facebook)

2012.06.13.

Kőrözött tökmaggal

Kőrözött tökmaggal

Hozzávalók:

-25 dkg túró(cottage cheese)
-1 kis pohár tejföl(10%-os)
-5 dkg pirított, darált tökmag
-fél fej lila hagyma
-3 evőkanál tökmagolaj
-só
-bors
 

Elkészítés:

A lila hagymát felaprítjuk és kissé megsózzuk. A túrót kikeverjük a tejföllel, hozzádolgozzuk a tökmagot, a tökmagolajat és a lesózott lila hagymát. Ha szükséges, utána sózzuk, borsozzuk.
Pufi rizsre kenve fogyasztjuk sok-sok zöldséggel!


Forrás:
Testépítők diétás ételeinek recept gyűjteménye (facebook)

2012.06.13.

Napsaláta

Napsaláta


Hozzávalók:

-2 nagy fej lila hagyma
-2 kígyóuborka
- 6 sárga paprika
- 2 paradicsompaprika
-8+1 közepes paradicsom
-4 főtt tojás(csak 2 sárgáját használunk fel)
-20 dkg zsírszegény sajt reszelve
-1 teáskanál só

Az öntethez:

-4,5 dl tejföl(10%-os)
- 25 dkg zsírszegény túró
-1 tojássárgája
-0,5 dl olíva olaj
-1 teáskanál ételízesítő
-4 nagyobb gerezd fokhagyma reszelve

Elkészítés:

A zöldségeket fél centis kockákra vágjuk, majd besózzuk. 20 perc elteltével a levet leszűrjük róla.

A 4 főtt tojást két szelet kivételével szintén kockákra vágjuk, és a salátába keverjük.

A reszelt fokhagymára ráöntjük az olajat, és kikeverjük. Utána a túrót, a tejfölt, a tojássárgáját hozzáadjuk és összedolgozzuk. A túró kissé darabos lehet az öntetben, végül ételízesítővel ízesítjük.

Ráöntjük a felkockázott zöldségre és elkeverjük. A tetejére reszeljük a sajtot, majd rátesszük a két karika tojást és napsugárként a cikkekre vágott paradicsomot.

Bármely sült vagy grillezett húshoz finom.

Forrás: Testépítők diétás ételeinek recept gyűjteménye (facebook)

2012.06.13.

Almás-fahéjas fehérje szelet

Almás-fahéjas fehérje szelet

Hozzávalók:


1 csésze = kb. 2,5 dl (én a kenyérsütő mérőbögréjét használom, 1 cup jelzésig)

Az alap:
4 csésze zabpehely
1-2 csésze almaszósz (vagy amennyit felvesz)
stevia ízlés szerint vagy 0,5-1 csésze méz
1-1,5 csésze mogyoró vaj (nem az édes nutella, hanem az amerikai változat – néha a Lidl-ben kapható), ha nincs, akkor vaj, kókuszzsír, olívaolaj lehet az alternatíva (a margarint felejtsd el)
2 csésze vaníliás protein por
4 evőkanál chia mag (bioboltban kapható)

Az ízesítés:
- A magoshoz ízlés szerint 3-4 csésze felaprított olajos mag (dió, mandula, szezámmag, tökmag, napraforgó mag) és szintén felaprított aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya, sárgabarack, aszalt szilva stb.)
- A csokishoz felaprított csokidarabkák és 1-2 evőkanál fahéj
- A kókuszoshoz 1-2 csésze kókuszreszelék, de akkor a mogyoróvaj legyen kevesebb, mert a kókusznak is van zsiradék tartalma.

1. Pirítsd meg a zabpelyhet szárazon a sütőben 5-10 perc alatt 170 fokon. Nagyon figyelni kell rá, mert könnyen megég. Hagyd kihűlni.
2. Főzd meg az almaszószt: 4-5 almát apríts fel, felesleges meghámozni. Egy citrom levével és héjával kevés vízben főzd meg, majd ha kihűlt turmixold össze. Az Aldiban láttam kész almaszószt is, de amit magad készítesz, arról tudod mi van benne és hogy készült.

3. Egy nagy tálban keverd össze a száraz alapanyagokat, majd add hozzá a mogyoróvajat, a steviat és annyi almaszószt amennyit felvesz.
4. Simítsd bele egy sütőformába – én a szilikonost szeretem, mert nem kell kivajazni. A vastagsága kb 3 cm legyen, ha puhább sütit akarsz, ha ropogósabbat, akkor 2 cm.
5. Süsd meg 175 fokon 15-20 perc alatt, amíg a teteje szép barna lesz. Most sem hagyhatod ott a sütőt, mert tényleg gyorsan kész.
6. Ha kihűlt a süti, vágd fel kis szeletekre és tárold jól záródó dobozban a hűtőben.

Néhány napja a Clean Eating , azaz tiszta táplálkozás (erről majd egy másik cikkben) témában keresgéltem az interneten és ráakadtam egy amerikai oldalra. Tiffany, a szerző azt írta, hogy neki 4 dollár sok egy protein szeletért. Hm, hát ha egy amerikainak sok, akkor egy magyar mit mondjon. Rögtön kíváncsi lettem mit alkotott és nem csalódtam.

A protein szeletet a testépítők, az amatőr kondizók és a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják, hiszen magas a fehérje és alacsony a szénhidrát tartalma, így megőrzi az izomzatot és segíthet a fogyásban is. Még egy előnyére jöttem rá, kiváló éhségcsillapító és reggeli napindító a család bármelyik tagjának. A megszokott müzliszeletekkel ellentétben csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaz, fehér lisztet, cukrot és mesterséges adalékokat nem! A hozzávalók közül a protein port „whey protein” néven lehet venni bodybuilding boltokban, webáruházakban. Manapság nem csak a testépítők használják, hanem sok hobbi sportoló is. Aerobik, intervallum edzés vagy kondizás után is érdemes egy adagot meginni belőle, hogy építse az izomzatot és ne lebontsa a szervezet.

De vissza a recepthez. Néhány változtatást azért én is tettem és több ízesítést is ajánlok. Kb. 30 szelet lesz, ha a család is enni fogja, akkor kevesebbet nem is érdemes készíteni. Ha csak magadnak sütöd, akkor elég a fele is. Jól zárható műanyag dobozban eláll akár két hétig a hűtőben. Arra számíts, hogy ez nem nasi, hanem tömény és laktató protein szelet!


Forrás:
Bajerle Anikó kineziológus-természetgyógyász - EZ + A-Z Magazin

2012.06.21.

Zöldséges csirkeragu

Zöldséges csirkeragu

Hozzávalók:

- 1 nagy csirkemell
- 1 zacskó fagyasztott vegyes zöldség
(zöldbab, kukorica, zöldborsó, sárgarépa)
- sózott földimogyoró
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db paprika
- 2-3 db paradicsom
- só
- bors
- bazsalikom
- kakukkfű
- 1 húsleveskocka
- olívaolaj

A hagymát kockára vágjuk és olívaolajon üvegesre pirítjuk egy jó nagy serpenyőben vagy WOK-ban.

Ezután belerakjuk a csíkokra vágott csirkemellet, megfűszerezzük, majd amikor már majdnem teljesen puha, egy gerezd zúzott fokhagymát teszünk rá, hozzáadjuk a vegyes zöldséget, a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, belerakjuk a húsleveskockát, és fedő alatt puhára pároljuk. A végén a fedőt levesszük, és hagyjuk, hogy a víz majdnem teljesen elfőjön. Ekkor tesszük bele a sós földimogyorót. Jól elkeverjük, és rizzsel tálaljuk.


Forrás:
Testépítők diétás ételeinek recept gyűjteménye (facebook)

2012.06.26.

Töltött káposzta

Töltött káposzta

Hozzávalók:

-250 g darált csirkemell+250 g darált sovány marhahús
-300 g barna rizs
-1/4 kg savanyú káposzta
-1 fej káposzta
-2 nagy fej vörös hagyma+fokhagyma
-só
- bors
- pirospaprika
-2-3 dl paradicsomlé(natúr,hozzáadott cukor nélküli)
-(1 db maggi füstölt ízesítésű kocka)


Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágjuk,pici olajon megpirítjuk.
A savanyú káposzta felét rászórjuk,kis pirospaprikával meghintjük.
A rizst félig előfőzzük.
Egy tálban összekeverjük a húsokat, rizst, hagymát és a fűszereket.
A káposzta torzsáját mélyen kivágjuk, hogy majd könnyen szét tudjuk szedni levelekre.
Egy nagy fazékban vizet forralunk.
Belerakjuk a káposztát, és 1-2 perc alatt hagyjuk, hogy megpuhuljon a levele a forró víztől.
Kiemeljük, leveleire bontjuk.
Egy levelet a tenyerünkbe veszünk, egy kis kanál tölteléket teszünk a közepére.
Nem túl szorosan feltekerjük.
A két szélén a levelet benyomkodjuk, hogy ne tudjon kifőni a töltelék.
Egy nagyobb fazék aljára(a hagymás-pirospaprikás káposztánkra) pakoljuk a töltelékeket,majd a maradék savanyú káposztát rászórjuk a tetejére.
Felöntjük 3 dl paradicsomlével és még annyi vízzel, hogy majdnem ellepje,bele morzsoljuk a füstölt kockát.
Először nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon lassan 40-70 perc alatt puhára főzzük.
Mikor ezzel megvagyunk light tejfölt és kevés rizslisztet össze keverünk és ezzel besűrítjük a káposztánkat.

Forrás: Testépítők diétás ételeinek recept gyűjteménye (facebook)

2012.06.26.

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2017 © Minden jog fenntartva