Cikkek

Fehérjekalauz. Tejsavófehérje, kazein, esetleg szójaprotein?

Tejsavófehérje, kazein, esetleg szójaprotein? Nem tudod melyiket válaszd? Segítek!

Testünk egynegyed része fehérjékből épül fel, amelyek jelentős része (csaknem fele) a vázizomzatban található. Súlyzós edzések során az izomzatban apró mikroszakadások keletkeznek, amelyeket a szervezet igyekszik "befoltozni", ezáltal kezd el növekedni az adott izom/izomcsoport. Szervezetünk ezen csodálatos működése persze bonyolultabb biológiai és kémiai folyamatokat foglal magába, de a különböző aminosav-, illetve fehérjekészítmények képesek azokat fokozottabbá tenni. De mi a különbség az egyes termékek között?

Ha te nem is szoktál proteinturmixot inni, de biztosan találkoztál már olyannal, aki a színes shakerét szorongatta a kezében. Miért fontos elfogyasztani az edzés utáni fehérjét?
A magyarázat egyszerű; az aktív izommunka következtében fellépő sérülések regenerálódási képessége az edzést követő másfél órában a legintenzívebb, ugyanis az izmok olyan periódusba kerülnek, amikor gyorsabban képesek felvenni az újjáépüléshez és növekedéshez szükséges fehérjét. A kellő mennyiségű és minőségű proteinek és aminosavak kapszulaformában is bevihetők, de a turmixok előnye, hogy finomak, költséghatékonyak(!), és akár kisebb étkezést is képesek helyettesíteni.
Az izomépítő hatását természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy megiszol két turmixot, és óriási izmaid dagadnak. Sokan sajnos ebben a tévhitben élnek, és félnek bármilyen fehérjét magukhoz venni. Szeretném eloszlatni ezen termékeket övező ködöt, ezért aktuális cikkemben a
BiotechUSA proteinkészítményeiről lesz szó, és igyekszem segítséget nyújtani, hogy megtaláld a számodra legideálisabb terméket!

Még mielőtt továbbhaladnánk, tegyük rendbe a protein különböző előállítási módszereit. Ha nem most kóstoltál bele a fitness és testépítés világába, lehet hogy tisztában vagy velük, de a kezdők kedvéért megpróbálom leegyszerűsítve elmagyarázni.

A tejsavófehérjék (nevükből is adódóan) tejből készülnek. Legelső lépésként a tejet pasztörizálják, ezáltal elpusztítják a benne található baktériumokat, majd a tejet visszahűtik, és sajtgyártási folyamatnak vetik alá. A különböző technológiai eljárások során a tejből kivont tejsavó csak 15%-a tejsavófehérje, maradék részét tejcukor (laktóz) és zsír teszi ki.

Ultraszűrés folyamán eltávolítják a laktózt és a zsírt, így már 80%-os fehérjetartalom érhető el, ekkor kapjuk meg az úgynevezett tejsavófehérje-koncentrátumot. Általában a táplálékkiegészítő üzletek polcain ilyen alapú proteinporokat vásárolhatunk, de nem ritka a tejsavófehérje-izolátum protein sem, amely már 90% körüli fehérje-, valamint kevesebb cukor és zsírtartalommal rendelkezik. Ahhoz, hogy ezt a magas fehérjetartalmat elérjék, mikroszűrési technikát alkalmaznak, de az eljárás nagyon drága, ezért magasabb ezen termékek ára.

A koncentrátum és izolátum esetében is a gyártási folyamat utolsó lépéseként a tejsavó egy porlasztóba kerül, ahol cseppekre bomlik. Ekkor forró levegővel fújatják, így a fehérje elveszti nedvességét, és porrá alakul.
Ezt követően a jobb minőségű termékek készítői a fehérjeport a jobb oldhatóság érdekében instantizálják, legvégül pedig különböző kiszerelésű csomagokba pakolják, és küldik ki az üzletekbe.

Tejsavófehérjék közé tartozik a
Nitro Pure Whey Gold, amely gyorsan felszívódó formulájának köszönhetően hatékonyabbá teheti az izomépítést és regenerálódást. Rengeteg ízkombináció közül választhatsz, kezdve a karamell-cappuchino-tól, egészen a sárgadinnyéig.

Egy másik fehérje, a Nitro Gold Pro Enzy Fusion a gyorsan felszívódó tejsavófehérje mellett kazeint és tojásfehérjét is tartalmaz. (A tejsavóhoz hasonlóan a tojásfehérjelét is egyfajta szárításnak vetik alá, így lesz por állagú. Ami a kazeint illeti, a tehéntej 80%-a kazeint tartalmaz, melyet alvasztás során nyernek ki.) Ebből a típusú proteinből is rengeteg ízkombináció áll rendelkezésedre, például vanília-kókusz, vagy akár marcipán ízű is. Plusz információ erről a termékről, hogy olyan hozzáadott enzimeket is tartalmaz, amelyek segítik a fehérje emésztését és felszívódását.

Tökéletes vacsorahelyettesítő, vagy lefekvés előtti shake a Casein Fusion, amely kalcium-kazeinát formulákból készül. A kazein nagyobb mennyiségben megtalálható egyébként a túróban is, de a Casein Fusion előnye, hogy kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik, és persze zsírmentes, nem úgy mint a túró.

Ha laktózérzékeny vagy érdemes az Iso Whey Zero-t választanod, mert abszolút nem tartalmaz tejcukrot. Ezen termék esetében pedig már izolátumról beszélhetünk, hiszen 80% fölötti a fehérjetartalma. Érdemes edzés után, vagy a reggeli zabpehellyel együtt fogyasztani!

A többnyire tejsavóból és kazeinből készült Protein Express 15%-ban tartalmaz marhát, amely igen értékes fehérjeforrásnak minősül. Edzés után érdemes fogyasztani, mert legelőször a tejsavó kezd el hasznosulni, majd később a kazein és marha.

Legkomplexebb fehérjemátrix a Brutal Muscle On, amely 50%-os marhatartalommal bír. Hidrolizátum, tehát tisztább és magasabb fehérjetartalommal rendelkezik. A marha mellett azonban mátrixról lévén szó, kazeint és tejsavót is tartalmaz. (A sztracsatellás isteni finom!! :)

A Protein Power egy több fehérjéből készült mátrix, amely szójából, kazeinből és tejsavófehérjéből áll. Ideális inkább este inni, mert kazeintartalmának köszönhetően lassabban szívódik fel a szervezetben. A bevitt szója mennyiségére azonban a férfiak vigyázzanak!

Nem esett szó azonban a fehérjék leggyorsabban felszívódó formulájáról. A Protein Fuel egy olyan hidrolizátum, amely 5 perc alatt kezd el hasznosulni a szervezetben. A hidrolizátum valójában a fehérje legjobb minőségét jelenti, ugyanis ebben az állapotában a legtisztább, valamint nem tartalmaz sem zsírt, sem szénhidrátot. A turmixszal ellentétben, amely egy krémes állagú finomság, a Protein Fuel vízben oldva inkább egyfajta frissítő, üdítőital.

Érdekesség még a Morning Protein. Kapható espresso és cappuchino változatban is; előbbiben 150mg, míg utóbbiban 100mg koffein található. Igazi reggeli protein, összetett koncentrátum, ráadásképp pedig steviával édesítik.

Ha bármelyik termék is felkeltette az érdeklődésedet, mindet megtalálod a BiotechUSA üzletek polcain! Szakértő tanácsadókkal találkozhatsz az eladók személyében, akik abszolút segítőkészek, és meg fogják tudni mondani (ha még most sem tudod magadtól eldönteni) mire is lenne szükséged az optimális fejlődéshez. Ne félj élni a táplálékkiegészítők nyújtotta lehetőséggel, mert használatukból csak profitálhatsz!


2014.06.07

Kővágó Henrietta
protein-vitamin.hu

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2020 © Minden jog fenntartva

Impresszum
Telefon:+36204601816
E-mail: info@protein-vitamin.hu
Elérhetõségek