Cikkek

Miért a súlyzós edzés után kardiózzak?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért jobb a súlyzós edzés után kardiózni és miért nem előtte? Sokan úgy gondolják, hogy gyorsan túlesnek a kardió edzésen és utána jöhet a sokkal kellemesebb és keményebb súlyzós edzés. Ám nagy hibát követnek el!


Ha először végzed a kardiót, akkor nem égetsz zsírt, hiszen a vérkeringésben lévő szénhidrátot használod el, valamint kiüríted a szénhidrát tartalékokat, vagyis a glikogén raktárokat az izomzatban. Ez alapvetően az edzés célja lenne, na de ha ezután tervezed még a súlyzós edzést, akkor ott vajon mi lesz az üzemanyag? Miből lesz erőd a súlyzók emelgetéséhez? Bizony ilyenkor az izomzatodat emészted fel alapvetően, hiszen a szénhidrátot már elhasználtad a kardió edzés során. A súlyzós edzésnél nagy pulzusingadozások vannak, nagy energialöketekre van szükség, amik nem tudják arra ösztönözni a szervezetet, hogy a zsírtartalékokhoz nyúljon.


Mi történik fordított esetben?

A súlyzós edzéshez elhasználod a vérkeringésben lévő szénhidrátokat, és utána állsz fel a futógépre. Ilyenkor szénhidrát hiányában a mérsékelt intenzitású aerob edzés során azonnal zsírégetésbe kezdesz. Hiszen a kardió edzésnél a súlyzóssal ellentétben nincsenek nagy pulzusszélsőségek, nagyjából állandó pulzus mellett végzel folyamatos, ciklikus tevékenységet. A kiszámítható mérsékelt monoton edzés pedig arra ösztönzi a szervezetedet, hogy ne a hirtelen gyors tevékenységekhez szükséges üzemanyagokat, hanem a tartalékokat használja fel.


Hogyan táplálkozzak, ha egy edzésen szeretném letudni a súlyzós és a kardió edzést?

Súlyzós edzés előtt másfél órával vigyél be komplex szénhidrátot és tejsavó fehérjét, például zabpelyhet és Nitro Gold Pro Enzy-t. Súlyzós edzés előtt közvetlenül mehet a nitrogén oxid fokozó, például Nitrox Therapy, egy adag Glutanator és BCAA+B6. A súlyzós edzés végén dobj be egy adag L-carnitine liquid 100.000-et és már állhatsz is fel a futógépre. Az aerob edzés után pedig jöhet a szokásos fehérje, bcaa, glutamin adag!BioTechUSA protein-vitamin.hu

2012.08.25.

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2020 © Minden jog fenntartva

Impresszum
Telefon:+36204601816
E-mail: info@protein-vitamin.hu
Elérhetõségek