Cikkek

Miért fontosak a táplálék-kiegészítők?

Számos tévhit, rossz elmélet kering a köztudatban a táplálék-kiegészítőkről, ezért sokan bizalmatlanul, előítéletekkel állnak hozzájuk. Azonban a miénknél egészségtudatosabb országokban már sokkal nagyobb népszerűségnek örvendnek, ugyanis a tudatos fogyasztók tudják, hogy nemhogy károsak, hanem igenis az egészséget támogatják mindennapjaink során.
Kutatások bebizonyították, hogy a napjainkban megtermelt tápanyagok minősége az utóbbi évtizedekéhez képest rohamosan romlott. Bizonyára Te is tapasztaltad már, hogy a szupermarketekben kapható, főképp nem szezonális zöldségek és gyümölcsök nem azzal a markáns ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhakertben frissen szedett, leszüretelt zöldségek és gyümölcsök. Napjaink rohanó életstílusa arra ösztönzi az élelmiszeripart, hogy a fogyasztói igényeknek legmegfelelőbb terméket állítsa elő. A szupermarketekben megvásárolható gusztusos, hibátlan küllemű zöldségek és gyümölcsök azonban gyakran génkezelés, különböző kemikáliák, vegyszeres érlelések végtermékei.


Ugyanakkor mára már klinikailag az is bebizonyított, hogy a lakosság jelentős része szenved vitamin és ásványi anyag hiányban és számos betegség vezethető vissza valamely hiányállapot tartós fennállására. Jó hír, hogy a kutatások azt is bebizonyították, hogy a szintetikus vitaminok is hatékonyak klinikailag a betegségek megelőzésében, így a táplálék-kiegészítők megjelenésével új dimenziók nyílnak meg egészségünk megőrzése felé. Természetesen az idényzöldségek-, ill. gyümölcsök fogyasztása is nagyon fontos, a bennük lévő rostok fontosak, de nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy ennyi elég vitaminbevitelként is.
A táplálék-kiegészítők világában azonban nem könnyű eligazodni, főleg egy laikus számára. A hétköznapi emberekben, akiknek szintén ajánlott a táplálék-kiegészítők fogyasztása, gyakran hamis kép alakul ki ezekről a termékekről. Könnyen társítják a testépítők túlzottnak tűnő világával, holott nem szeretnének olyan izomkolosszusként kinézni. Megnyugtatunk mindenkit: nem is lehet pusztán a táplálék-kiegészítőktől testépítőkhöz hasonló eredményeket elérni. Eredményeik mögött komoly fegyelmet igénylő, összetett munka áll. A táplálék-kiegészítők spektruma ennél jóval árnyaltabb, nemcsak testépítőknek valók, hanem bármilyen sportot űzőknek, legyen az focista vagy nehézatléta. Sőt, nemcsak sportolók, hanem bárki megtalálhatja magának azt a termékcsoportot, ami hozzájárulhat egészsége optimális működéséhez vagy/és teljesítményének javulásához. Az alábbiakban útmutatót nyújtunk számodra, milyen termékcsoportokat kiknek érdemes fogyasztani.


Kik azok, akiknek különösen ajánlott a vitaminok, antioxidánsok
használata?

A fentebb említett problémák miatt mindenki számára érdemes vitaminkészítményt fogyasztani, azonban az alábbi csoportoknak kiemelt figyelmet érdemes a vitaminpótlásra fordítani: sportolóknak, idősödő korosztálynak, fejlődésben lévő szervezetnek (pl.: serdülőknek), stresszes életmódot élőknek, immungyengeségben szenvedőknek, műtét előtt és után lévőknek, várandós anyáknak, gyermeket tervezőknek.


Kik azok, akiknek különösen ajánlott a fehérjék
használata?


Fehérjét bárki fogyaszthat, azonban az alábbi csoportoknak kiemelten fontos a fehérjepótlás:


Sportolóknak:
Nemcsak az izomzat leépülését kerülheted el vele, de hozzájárulhatsz izomtömeged növekedéshez. Edzések után könnyebben regenerálódik szervezeted tőle.

Fogyókúrázóknak:
Ha diétád során megfelelő a fehérjebeviteled, elkerülheted izomzatod leépülését, így nem esel a jó-jó effektus csapdájába. Ha formásan vékony szeretnél lenni, mindenképp ajánlott a fehérjepótlás!

Idősödő korosztálynak:
Ahogy öregszünk, izmaink is lassan leépülnek, sorvadnak. Azonban ezt a folyamatot hatékonyan lassíthatjuk fehérjepótlással, valamint a csontritkulást is megelőzhetjük.

Fejlődésben lévő szervezet (pl.: serdülők):
A fejlődésben lévő szervezet megnövekedett tápanyag bevitele miatt fontos a megfelelő fehérjeellátás, támogatva ezzel az optimális fejlődést.Kik azok, akiknek különösen ajánlott a tömegnövelők
használata?Vékony, fogyásra hajlamos személyeknek:
Mindenkinek, aki nehezen tudja megtartani súlyát, vagy nehezen tud hízni. Ehhez nem feltétlenül szükséges sportolni, de mi erősen ajánljuk!

Izomtömegre vágyóknak:
Minden olyan sportolónak, nemcsak testépítőknek, aki valamely célból izmot szeretnének növelni pl.: nehézatléták, küzdősportolók.
Sportolás utáni glikogén raktárak feltöltésére.


Kik azok, akiknek különösen ajánlott ízületjavítók
használata?


Az ízületjavítók segítenek a túlsúly, a kor, az aktív sporttevékenység, vagy sérülés következtében kialakult ízületi problémák megszüntetésében. De nemcsak túlsúlyosaknak, idősödőknek, sportolóknak ajánljuk, hanem mindenkinek, aki meg szeretné őrizni ízületei egészségét megelőzésképp.


Kik azok, akiknek különösen ajánlott a különböző kiegészítők használata?Aminosavak:
Az aminosavak a fehérjék építőelemei, számos fontos élettani feladatot látnak el: hormonok és enzimek szintézise, emésztés, fehérjebomlás elkerülése. Sportolóknak, fogyókúrázóknak, idősödőknek ajánljuk az izomzat megtartása, illetve növelése érdekében.

Kreatinok:
Többnyire férfiak kedvenc kiegészítője. Segítségével nagyobb energiához jut vázizomzatunk, ami lehetővé teszi a hosszabb és keményebb edzést. Mindenkinek ajánljuk, aki erősebb és izmosabb szeretne lenni.

Tesztoszteronfokozók:
Természetes úton serkenti a férfihormon-termelést, mely izomerő növekedést eredményez. Harminc éves kor felett ajánljuk, mikor a szervezet hormontermelése elkezd csökkenni. Potenciaproblémák esetén is segítségül szolgálhatnak.

Energizálók:
Segítenek teljesítményünk fokozásában, javítják a vérkeringést, a koncentrációt, a regenerálódást. Mindenkinek ajánljuk, akinek fontos a jobb szellemi és testi teljesítmény elérése. Legyen szó kerékpározásról vagy súlyemelésről, munkahelyi feladatokról vagy iskolai kihívásokról.


Mit, mennyit, hogyan?


Táplálék-kiegészítőd kiválasztásakor fontos, hogy szakember tanácsát kérd, aki segít az igényeidnek és körülményeidnek megfelelő termék kiválasztásában. Kérheted személyesen üzleteinkben (Budakeszi / Köki Terminál / Pólus) szakértő eladószemélyzet segítségét, illetve honlapunkon a „szakértő válaszol” rovatban teheted fel kérdéseidet! Fordulj hozzánk bizalommal és mi a legjobb tudásunk szerint segítünk Neked!


Mestery Andrea

2013.10.13.

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2020 © Minden jog fenntartva

Impresszum
Telefon:+36204601816
E-mail: info@protein-vitamin.hu
Elérhetõségek