A zabpehely az egyik leggyakrabban fogyasztott szénhidrátforrás a testépítők körében. Miért?
Természetesen nem a cukros gabonapelyhekre gondolunk, amiket a gyerekek kedvenceiként árulnak, hanem magát a hántolt zabot, ami fehérje porral keverve egy komplex étkezést kitesz.
Glikémiás indexét tekintve közepes felszívódású, így viszonylag hosszan tart jóllakott állapotban. Pont ezért nagyszerű szénhidrátforrás reggel a hosszú tápanyagmentes időszakban, valamint edzés előtt 1-1,5 órával fogyasztva. Egyszerű elkészíteni is, hiszen egy shakerben a finomra hántolt verziója jól megpuhul és rágás nélkül lenyelhető. Keverd egy adag fehérjével!
|
 |
 |
Ötletek a felhasználásához
- Nyersen is fogyasztható, pár perc áztatás után akár gyümölccsel, túróval, cottage cheese-zel, fehérje porral keverve
- Főzve/sütve is kiváló például tojással
- felhasználható süteményekhez, palacsintákhoz liszt helyett stb.
- panírként is alkalmazható
- fasírtban zsemle helyett
- kenyér alapja is lehet
A képre kattintva megtalálja az ételek receptjeit! :)
|
Összetevői
- magas rosttartalom
- jelentős ásványi anyag- és vitamin tartalommal rendelkezik
- 7 féle fontos aminosavból is arányaiban nagy mennyiséget tartalmaz
- zsírtartalma főként telítetlen zsírokat jelent, ami különösen fontos a szervezet számára
Élettani hatásai:
- csökkenti a koleszterin szintet
- segít megelőzni a szívbetegségeket
- cukorbetegek is fogyaszthatják
|
 |
Tápanyag tartalom 100 g zabpehelyben
Kalória: 379 / Szénhidrát: 69 g / Rost (a szénhidrátban): 10 g / Fehérje: 13g / Zsír: 7 g
BioTechUSA protein-vitamin.hu
2012.08.26.