Duka Ferenc Artúr - Lords of Gravity


Tudj meg többet Duka Ferenc Artúrról:

Mesélj egy kicsit magadról!

Duka Ferenc Artúr vagyok, jelenleg edző, valamint a Lords of Gravity akrobatikus kosárlabdacsapat tagja. Életem eddigi 24 évéből tizenkettőt a Ferencvárosi Torna Club férfi szertorna szakosztályában töltöttem, mint válogatott tornász. Többszörös magyar bajnok voltam, számtalan nemzetközi versenyen és Európa bajnokságon is indultam. Sajnálatos módon egy gerincműtét miatt abba kellett hagynom 17 évesen, és az élsporttól is eltiltottak. Ezután nem igazán találtam a helyem, majd egy hirtelen fellángolás következtében a fitness felé fordultam. 2012-ben elindultam a Santa Susannaban megrendezésre került Fitness-, és Testépítő Európa Bajnokságon, ahol abszolút győztese lettem a fitness kategóriának. Ezen rövid pályafutásom alatt is már a Testnevelési Egyetem hallgatója voltam, ahol 5 társammal együtt megalapítottuk a Lords of Gravity-t. Felhagytam a fitness-szel, és azóta az akrobatikus zsákolásban élem ki magam. Rengeteget gyakorolunk és edzünk a srácokkal, így egyre több helyre hívnak minket fellépni, számtalan helyen megfordultunk már a világban. Többek közt 2012 őszén az NBA Europe Live berlini mérkőzéseinek szüneteiben szórakoztattuk a teltházas (16 ezres) nézőközönséget. Ezen kívül voltunk már Indiában, Oroszországban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Indonéziában, és Európa számos nagyvárosában. Célunk a tengerentúl meghódítása!
Mindemellett fontos megemlítenem, hogy a fizikumomat is a lehető legjobb állapotban kell tartanom, hogy bírjam a mindennapi terhelést és a fellépéseket, így napi rendszerességgel látogatom az edzőtermet.


Mi motivál téged az edzéseken?

Elég maximalista ember vagyok magammal szemben, így elsősorban a saját magamnak való megfelelés vezérel, mind erőnlétileg, mind külsőleg. Az elvégzett munka önmagában is jóérzéssel tölt el. Az is lényeges, hogy az élsport már egészen 7 éves korom óta a hétköznapjaim része, tehát egyfajta életformává is vált; ha nem edzem, rosszul érzem magam, és lelkiismeret furdalásom van („fanatikus” vagyok :) ).


Hol edzel és ki az edződ? Mesélj az edzéseidről, hogy telnek és milyen gyakorlatokat végzel?

Konditermi edzéseim alatt önmagam ura vagyok úgymond; saját edzéstervet követek. Izomcsoportokra osztott programot végzek, gyakran saját testsúlyos gyakorlatokkal ötvözve, egyfajta street workout jelleggel. Emellett a csapattal a TF-en edzünk; trambulizunk, gumiasztalozunk, és falazunk. A trambulinozás magába foglalja az akrobatikus kosarat, ilyenkor különböző elemkombinációkkal zsákoljuk be a labdát, amit a show jellegétől függően végezhetünk 1,2, illetve 3 trampolinról. A gumiasztalozásnál új elemeket tanulunk és a koordinációs képességeinket fejlesztjük, míg a falazásnál egy 4 méteres fal „segítségével” igyekszünk egyfajta színpadi koreográfiát előadni, ami szintén akrobatikus figurákat tartalmaz. Csapattársaimmal egymást fejlesztjük, mindenki ott tesz hozzá ahol tud, együtt fejlődünk.


Milyen eredményeket értél el és ezek közül melyikre vagy a legbüszkébb?

Sportolói életutam mellett azonban az edzői mivoltomra vagyok talán a legbüszkébb. Továbbadhatom a tudásomat, mindazt ami és aki vagyok. Természetesen szertornát oktatok versenyszerűen kisgyerekeknek, 5 éves kortól. Nagy örömömre sikerült ebben a korosztályban magyar bajnokot is kinevelnem. Minden eddigi kudarcom és sikerem is kellett ahhoz, hogy azzá válhassak, aki most vagyok.


Milyen táplálék-kiegészítőket használsz a teljesítményed növeléséhez?

Az izomzatom jó minősége és megtartása érdekében L-Glutamine-t veszek magamhoz reggel és este. Súlyzós és állóképességi edzések előtt BCAA 6000 tablettát szedek, de utóbbinál a Nitrox Therapy-t, esetenként az Iso Tonic italport is használom. Természetesen a súlyzós edzések után a Brutal Muscle ON-t fogyasztom, néha pedig lefekvés előtt is lecsúszik egy adag. Plusz tervezek egy ízületvédő kúrát is beiktatni, mert a párom már nyaggat érte, aki egyébként bikini-fitness versenyző.


Mik a céljaid a jövőre nézve ebben a sportban?


Igazából nem tudok előretervezni. Amíg a lehetőségeim engedik, szeretnék annak élni, amit élvezek csinálni; edzőként minél sikeresebb tanítványokat kinevelni, saját testemet egészséges kereteken belül minél edzettebbé tenni, a Lords of Gravity-vel pedig nincs határ! :)Duka Ferenc Artúr - BioTech USA protein-vitamin team

2014.07.24.

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2018 © Minden jog fenntartva