Kovács Alexandra - Zen Bu Kan Kempo, brazilian jiu jitsu


Tudj meg többet Kovács Alexandráról:

Mesélj egy kicsit magadról!

1991-ben születtem Budapesten, ahol 9 éves koromig éltem, majd Dunakeszire költöztünk. Azóta is itt élek, és itt ismerkedtem meg a küzdősportokkal. Az első állomás a japán jiu jitsu volt, amit Mayer Csaba mestertől tanulhattam. Nagyon megtetszett ez a harcművészet és úgy éreztem megtaláltam a helyem. Később a Testnevelési Egyetemre kerültem, ahol judo edzéseken vettem részt segédedzőként és lehetőségem volt először gyerekekkel foglalkozni. Itt ismerkedtem meg jelenlegi barátommal, aki levitt életem első Zen Bu Kan Kempo edzésére. Rögtön megfogott az edzés keménysége, szellemisége és a mesterek elhivatottsága. Megtaláltam benne mindent, amire szükségem van, hiszen egy igazán komplex harcművészetről beszélünk, ami több küzdősportot ötvöz magában.


Mi motivál téged az edzéseken?

Az, hogy én legyek a legjobb! :) De ez azért nem ilyen egyszerű... Nem elég, hogy csak földharcban vagy állóharcban legyek a legjobb, a Kempo egészét szeretném elsajátítani, hogy azt a tudást, amit megszerzek az évek alatt, továbbadhassam a tanítványainknak.


Hol edzel és ki az edződ? Mesélj az edzéseidről, hogy telnek, és milyen gyakorlatokat végzel?

A Kismészáros Kempo SE versenyzője vagyok. Edzőim Palotás Ferenc és Kárászi Balázs mesterek. Hetente 3 kempo edzésem van, amiből a hétfői és a pénteki inkább kesztyűs, a szerdaiak pedig földharcos technikákra épülő edzések. Emellett rendszeresen részt veszek a Tong Thai Gym thai boksz klub edzésein, ahol Mezei György és Ács Dániel irányítása alatt készülök. Amikor az időm engedi Gracie Barra bjj (brazilian jiu jitsu azaz földharc edzés) edzésekre is ellátogatok.


Milyen eredményeket értél el eddig?

2014 tavaszán először volt lehetőségem megméretni magam nemzetközi versenyen. A Kempo válogatott tagjaként a Portugáliában megrendezett Világbajnokságon indulhattam, ahol szinkron formagyakorlatban, low kick (versenyszám, ahol csak combrúgást, egyenes és köríves rúgást lehet rúgni. A legtöbb pontot a combrúgás ér) és knock down (kis "MMA" kesztyűs küzdelem, ahol fejre ütni tilos, rúgni viszont lehet fejre. Ütés csak testre van) versenyszámokban sikerült első helyet szereznem. Indultam az ADCC válogatón, Budapesten. Ezen kívül több Országos ZBK Kempo bajnokságot nyertem, a legutóbb Kecskeméten, A Viadal (full kontakt) és földharc (gi, no gi) versenyszámokban állhattam a dobogó legfelső fokára. Hatvanban a Global Grapplingen indultam, és lettem arany érmes gi, no gi és Open kategóriában. November elején az Eger Kupán szintén Viadalban és földharcban lettem első. Az idei legfrissebb eredményem a november 15-én megrendezett Brazilian Jiu-Jitsu Hungarian Openen elért első helyezésem, ami meglehetősen édes siker a számomra, mert a lánymezőnyre nem jellemzően sok indulóval mérethettem meg magam.


Edzéseket is tartasz. Mesélnél róla?

Az ovis edzéseket 2013 őszén kezdtük barátommal, Mayer Mártonnal Budakeszin, Palotás Ferenc mesterünk biztatására, idén októberben pedig már az iskolás csoportot is elindítottuk. Nem kevés energiát vesz igénybe a gyerekekkel való foglalkozás, de rengeteg örömet okoznak és nagyon sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodunk. Mi legalább annyit tanulunk tőlük, mint ők tőlünk. :)


Egy küzdősportolónak kell tartania speciális étrendet? Ha igen, mire kell különösen figyelnie?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy csak nagyon ritkán kell fogyasztanom a versenyekre. Azonban mivel több szabályrendszerben is indulok, ezért előfordul, hogy le kell adnom pár kilót. Ha így van, jobban odafigyelek az étkezési szokásaimra, vacsorára már nem eszem szénhidrátot csak zöldséget fehérjével (pl. salátát hússal), vagy fehérjeturmixot. Mivel gyakran van úgy, hogy egy nap többször is edzem, ezért nagyon fontos a megfelelő fehérjebevitel, ehhez szükség van táplálék-kiegészítőkre.


Milyen táplálék-kiegészítőket használsz a teljesítményed növeléséhez?

Fehérjét, aminosavat és vitamint használok. Edzések után mindig iszom egy adag Brutal Muscle ON fehérjét, illetve pihenőnapon néha este, lefekvés előtt is. Aminosavak közül a BCAA Flash a kedvencem. Nem csak az íze jó, de az edzéseket is jobban bírom tőle. Segíti továbbá a regenerálódást és a kisebb izomsérülések legküzdésére is remekül használható. Versenyek előtt még Nitrox Therapy-t szoktam inni, hogy jobban bírjam a meneteket. A vitaminok bevitelére nagyon oda figyelek, hogy ne merüljön le a szervezetem. Kicsit ugyan sok tablettából áll a vitamin csomagom, de örülök, hogy rátaláltam. Annyira megszoktam már, hogy nem telhet el úgy nap, hogy ne egyek meg egy csomag Daily Pack-et.


Mik a céljaid a jövőre nézve ebben a sportban?

Szeretnék minél több világversenyen eredményeket elérni, más szabályrendszerekben (pl. Muay thai és BJJ) megmérettetni magam. Végül, de nem utolsó sorban, eljutni a fekete övig és tovább…Kovács Alexandra
- protein-vitamin.hu

2014.11.30.

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2018 © Minden jog fenntartva