Enciklopédia

Hyaluronsav

Mi az amit szedésével elérhetsz?

 • Jó hatással van az ízületekre
 • Antioxidáns hatása révén erősíti az immunrendszert
 • Védi a bőrt az öregedés ellen

 

Mi ez és honnan származik?

A Hyaluronsav egy fehérje (polielektrolit egy töltött izomer) mely természetes formájában megtalálható az emberi testben, és a szinoviális ízületi folyadékban, a szívbillentyűkben valamint a szemekben koncentrálódik. A Hyaluronsav a fehérjék glikozaminoglikán családjába tartozik, és a porcok fő alkotóeleme.


Hogyan működik és milyen kutatások támasztják alá működését?

A Hyaluronsav egy sokoldalú anyag, mely minden szövetben megtalálható.

 • Szervezetünkben elsődleges feladatát a porcok alkotóelemeként látja el. A porcokban a hyaluronsav végi szervezetünket a külső fizikai behatásoktól, keni az ízületeket, és védi azokat a krónikus gyulladásoktól (arthritisz). A károsodott szövetek gyógyulását is elősegíti1.
 • A hyaluronsav az osteoarthritis elleni védekezés általánosan használt eleme; gyakran közvetlenül az ízületekbe fecskendezik, így kezelve a betegséget2. Vannak kutatások, melyek azonban megkérdőjelezik e módszer hatékonyságát.3
 • A hyaluronsav az immunrendszer működését is elősegíti, mivel antioxidáns, benntartja a vizet szervezetünkben, kenést biztosít a szívbillentyűk számára és csökkenti a bakteriális fertőzéseket.
 • Az oxidánsok az ételek emésztése során keletkeznek; ezek a szabad gyökök károsíthatják belső szerveinket, DNS-ünket és izmainkat, mely az immunrendszer legyengüléséhez vezethet, minek következtében sérülékenyebbek és a betegségek iránt fogékonyabbak leszünk.
 • A hidratáció kritikus fontosságú az immunrendszer, az izomtömeg növekedés, valamint az aszkorbinsav és a B-vitaminok felszívódása szempontjából. Végül pedig az egészséges szívműködés megelőzheti a szív-és érrendszeri panaszok kialakulását, és eljuttatja az ásványi anyagokat és vitaminokat az azokat leginkább igénylő területekre.
 • A hyaluronsav-at öregedésgátló hatásának köszönhetően helyi kezelésre és kiegészítőként fogyasztva egyaránt évek óta használják. A kozmetikai iparban felfedezték, hogy a hyaluronsav védi a bőrt az öregedés ellen, és segít visszaállítani annak simaságát és rugalmasságát a hidratáció fenntartásával.
 • Anekdoták keringenek arról, hogy a hyaluronsav még a hajszínt is segít visszaállítani, de kutatásokkal ezt még nem támasztották alá.
 • A genetika, a környezet é az étrend mind befolyásolják a Hyaluronsav szintet.


Mikor van rá szükség és mik a hiánytünetei?

Mindenki számára szükséges, de vannak akik szedéséből többet profitálhatnak másoknál.

Akiknek arthritiszük van, vagy legyengült az immunrendszerük, azok számára különösen hasznos lehet a hyaluronsav. A sportolók ízületvédő hatásainak köszönhetően ugyancsak hasznát láthatják, valamint számukra sem elhanyagolható az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása.

A magnézium a hyaluronsav termelés limitáló tényezője tehát ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiség belőle, akkor a hyaluronsav-ból is hiányt szenvedhetünk így a hyaluronsav szedése során gondoskodjunk a kellő mennyiségű magnézium fogyasztásáról is. A dohányzók gyakran szenvednek hyaluronsav hiányban, a C-vitamin pedig ugyancsak csökkenti a hyaluronsav szintet, így a hyaluronsav szedése során ne vigyük túlzásba a C-vitamin fogyasztását.


A hiánytünetek:

Legyengült immunrendszer, látászavarok, valamint bőrproblémák.


A hyaluronsav-at tanácsos együtt szedni cinkkel és magnéziummal. Előnyös hatásai leginkább 2-4 hónap folyamatos fogyasztás után jelentkeznek.


Hyaluronsav tartalmú BioTechUSA termékek:


Hyaluron&Collagen

Collagen

Arthro Guard Liquide

 

Forrás: https://shop.builder.hu/hyaluronsav-a2905

Hyaluronsav - protein-vitamin.hu

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2020 © Minden jog fenntartva

Impresszum
Telefon:+36204601816
E-mail: info@protein-vitamin.hu
Elérhetõségek