Enciklopédia

L-karnitinek

Alap funkciók:

 • Elsődlegesen a szervezetben metabolikus (anyagcsere) funkciókat és antioxidánsfeladatokat lát el.
 • A zsírok szállítását végzi, a mobilizált zsírsavakat a mitokondriális sejtekhez szállítva biztosítja az izmok számára a szükséges energiát.
 • Anti-katabolikus, azaz megóvja az energiaraktárakat a kiürüléstől és segít megőrizni az izomtömeget.
 • Csökkenti az izom fáradságot, és lerövidíti az edzések után kialakuló izomfájdalmak jelenlétének idejét, gyorsítja a regenerációt.
 • Csökkenti a testzsírt, a mozgás során energia forrásként felhasználva azt és így javítja a testkompozíciót.
 • Erős antioxidáns, csökkenti a gyulladást, amelyek az edzések hatására is kialakulhat.

Másodlagos funkciók:

 • Növeli az állóképességet, javítja az erek, vénák állapotát és erősíti a szívizmot.
 • Javítja a LH hormonok működését.


Mi az L-karnitin?

Az l-karnitinról mindenkinek a zsírégetés jut először eszébe, ami teljesen helytálló, hiszen az egyik leghatékonyabb kiegészítő, ami a zsírégetést elősegíti.

A karnitin egy aminosav, amelyet a szervezet alizin és metionin nevű aminosavakból állítja elő. Ennél a bioszintézisnél a társtényezők az aszkorbinsavak, niacin, pyridoxin és vas játszanak szerepet. Pontosabban hat tényező szükséges ahhoz, hogy az l-karnitin szintézis létrejöhessen: lizin, metionin, vas, niacin, B6 és a C-vitamin. Ha valamelyik tényezőből nincs elegendő mennyiség, akkor a szervezet nem tud elég karnitint előállíatani.

A karnitin egy nagyon jelentős esszenciális tápanyag, amely tehát egy aminosav származék, és nem tartozik a fehérjék építőkövei közé. Mind a szív-, mind a vázizomban megtalálható. Az l-karnitin molekulák gerincét a lizin nevű aminosav képezi.

Mivel a karnitin a zsírsav szállítórendszer alkotója, így a zsírokban lévő energia csak rajta keresztül használható fel, tehát a zsír energiává történő átalakításához szükséges.


Mikor érdemes L-carnitine-t fogyasztani?

Főleg edzés, aktív tevékenység előtt használjuk, de edzések után is alkalmazható. Kisebb adagokban étkezésekkor is fogyasztható, de a zsírfelhasználás, testzsír csökkentés, csak nagyobb dózis edzés előtti alkalmazásával érhető el.


Karnitin és zsírégetés

Karnitin hiányában nem tud működni a zsírsavlebontás. A zsírsavbontásnak köszönhetően energiát biztosít a szervezet számára, ezáltal fokozza az állóképességet, késlelteti a fáradtság kialakulását, segíti a szív normális működését.

Mivel a karnitin részt vesz a zsírlebontásban, ezáltal hozzájárul a magas vérzsírszint csökkentéséhez. Ezen felül szerepe van a vér ammónium szintjének szabályozásában is.


Mennyi karnitin szükséges?

A szervezet által termelt l-karnitin számunkra kevés ahhoz, hogy az energiát nyújtó folyamatok optimálisan végbemehessenek. Ebben az esetben ugye pótlásra, illetve kiegészítésre van szükség.

Adagolását tekintve a napi szükséges mennyiség 1000-3000 mg. Tartós 4000 mg körüli napi fogyasztás esetén előfordulhat, hogy hal szagot kezd árasztani az ember. Ennek nincs egészségre káros hatása, egyszerűen kellemetlen, azonban a mennyiség csökkentésével eltűnik.


Érdekességek a karnitin alkalmazásával kapcsolatban

 • nagyon sok országban a karnitint nemcsak zsírégetöként alkalmazzák, hanem ennél jóval szélesebb körben ismerik. Például szívproblémák kezelésében is alkalmazzák;
 • a karnitin kiegészitőkénti használata növelheti a beteg szívének karnitin szintjét és fokozhatja az állóképességet, ezáltal bizonyos mértékben gátolhatja a koszorúartériák beszűkülését is;
 • a karnitinnel kezelt betegek fokozottabb terhelésekre képesek, alacsonyabb marad a vérnyomásuk;
 • vizsgálatok kimutatták, hogy a nagy dózisban alkalmazott L-karnitin képes csökkenteni a triglicerid és a szérum koleszterin szintet, ezáltal megelőzhető általa a szívinfarktus.


Mindezen tulajdonságokon felül ne feledjük, a karnitin egy rendkívül fontos és sokrétű feladatot ellátó anyag a szervezetben. A megfelelő étrend és mozgás viszont feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ezen kedvező folyamatok beindulhassanak és eredményt produkálhassanak.

L-karnitin - protein-vitamin.hu

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2020 © Minden jog fenntartva

Impresszum
Telefon:+36204601816
E-mail: info@protein-vitamin.hu
Elérhetõségek