Enciklopédia

Tejsavó fehérje (Whey Protein)

Mi az amit szedésével elérhetsz?

Segíti az izmok regenerálódását edzések után

Minden fehérjetípus közül (növényi, állati, vegyes, stb.) ez tartalmazza az emberi szervezet számára legoptimálisabb arányban az összes esszenciális aminosavat. Az aminosavak az izmok alapvető építőkövei. A jó minőségű tejsavó fehérje gazdag BCAA-kban (elágazó szénláncú aminosavak) és glutaminban - ezek fontos szerepet játszanak az izmok edzések utáni regenerálásában, továbbá olyan di- és tri-peptid kötésű aminosavakat is tartalmaz, melyeknek fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében.

Diéta alatt segít meggátolni az izmok lebomlását

Az egyedülálló aminosav összetétele miatt diéta alatt is kiváló fehérjeforrás, amely segít meggátolni az alacsony szénhidrát- és kalóriabevitel mellett az izmok lebomlását.
Immunerősítő hatású
A jó minőségű CFM tejsavó fehérjékben sérülés (denaturálódás) nélkül kerülnek át az immunrendszer működését segítő di- és tri-peptidek, és egyéb összetevők. Ezek az összetevők emelik a szervezet glutation szintjét. A glutation egy fontos antioxidáns, mely védi sejtjeinket az őket károsító oxidatív folyamatok és szabad gyökök ellen.

Teljes értékű fehérjeforrás

Mint azt a fehérjékről szóló általános leírásban már említettük, a különféle fehérjéket aszerint osztályozzuk, hogy tartalmazzák-e az összes szervezetünk számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat. A tejsavó ebből a szempontból a "leg"-teljesebb értékű fehérje, biológiai értéke magasabb mint a tiszta tojásfehérjéé, optimális eljárással készült kiegészítő esetében elérheti akár a 130-at is. A jobb minőségű MRP-k és tömegnövelők alapvető összetevője a whey protein.

Ismertetés

Számtalan tudományos kutatás igazolja, hogy az akítv életvitelt folytatók, a rendszeresen sportolók szervezetének fehérjeigénye megnövekszik. Ennek az igénynek a fedezésére, pótlására ajánlott valamilyen fehérje-kiegészítő szedése. A fehérjeforrások közül a tejsavó (whey protein) messze kiemelkedik számos előnyös tulajdonságával. A tejsavó fehérje nem csak a testépítőknek, de minden sportolónak alapvető fontosságú és kihagyhatatlan kiegészítője.
Miért használjuk

Az izomépítés elképzelhetetlen és lehetetlen a megfelelő fehérjemennyiség bevitele nélkül. A tejsavó összetételét tekintve a legideálisabb izomépítő fehérje. Könnyen emészthető, gyorsan felszívódik, és olyan az aminosav összetétele, ami az izomépítés elősegítése mellett számtalan más előnyt is biztosít. A testépítők mellett azoknak a sportolóknak, akik szeretnék izmaikat az edzések után a lehető legjobb minőségű tápanyaggal ellátni a minél gyorsabb regenerálódás érdekében szintén tejsavó protein ajánlott.

A tejsavó fehérje mint alapanyag, összetevő megtalálható a legkülünfélébb termékekben. A jó minőségű szénhidrátos tömegnövelőktől (10-30% tejsavó), az MRP-ken át (20-50% tejsavó), az ún. designer proteinekig (amikben más - általában lassú felszívódású - fehérjeforrások mellett különféle arányban tejsavó is található). Még a diétás proteinkészítmények, fogyasztószerek is tartalmaznak (növényi fehérjék és rostok mellett) tejsavót.
Hogyan használjuk

Mennyiség: Az első lépés a teljes fehérjebevitel (normál kaja + kiegészítők) meghatározása. Figyelembe kell venni, hogy a rendszeresen sportoló egyének fehérje igénye magasabb az ún. átlagos, inaktív életet élőkénél. A testépítők pedig, akiknek az izmozatuk az sportolók között is átlagon felüli, még ennél is magasabb fehérjeigénnyel rendelkeznek. A fehérjeigény meghatározásakor figyelembe kell venni az elérni kívánt célt is (izomtömeg, testtömeg növelése illetve csökkentése - szálkásítás).

Az izomzat növeléséhez (anabolizmus) egészséges férfiak esetében szükséges napi fehérjemennyiség eléri a 2-3 grammot (1-1,5 gramm / font) testsúlykilogrammonként. Ezt a mennyiséget többé-kevésbé egyenlő részekre elosztva kell az egész nap folyamán minden étkezéskor elfogyasztani. Például egy 90 kg testsúlyú, intenzív súlyzós edzéseket folytató testépítő esetében ez 180-270 gramm fehérjét jelent naponta, ami 6 étkezést számolva 30-45 gramm fehérje étkezésenként.
Az izomzat megtartásához, vagy nők esetében a férfiakéhoz hasonló növeléséhez 1,5-2 gramm fehérje bevitelére van szükség testsúlykilogrammonként. Például egy 58 kg-os testépítőnő esetében ez 90-115 gramm fehérjé jelent, 6 étkezésre elosztva, ami étkezésenként 15-20 grammnak felel meg.

Megjegyzés: Tudományos kutatások igazolták, hogy nehézatléták, és testépítéssel rendszeresen, heti 4-6 alkalommal foglalkozók esetében a napi fehérjeigény igenis eléri, sőt meghaladja a napi 200-250 grammot, akármit is állít a dietetikus szakma. Igen(!!!!), az ilyen magas fehérje bevitel járHAT(!!!) mellékhatásokkal. Nagyobb megterhelést jelent a veséknek, a teljes kiválasztó-rendszernek, az emésztő-szerveknek, növeli az étel-allergiák kialakulásának esélyét, stb. DE!!! A intenzív és rendszeres edzést kísérő hiányos - azaz nem elegendő fehérjét tartalmazó - táplálkozás ezeknél KÁROSABB mellékhatásokat eredményezhet, mint pl. hiánybetegségek, krónikus malnutrició, az immunrendszer legyengülése. A súlyzós edzésről és a nagyobb izomzat utáni vágyról egyetlen férfit (és egészséges nőt) sem lehet lebeszélni, éppen ezért fontos, hogy aki csinálja, az legalább adja meg a szervezetének a fejlődéshez szükséges tápanyagokat!

Időzítés: A fent leírt módon meghatározott napi fehérjeszükséglet egy részét a "mindennapi" étkezéssel (csirkemell, hal, sovány fehér- és vörös húsok, tojásfehérje, zsírszegény és cukormentes tejtermékek, esetleg növényi fehérjék) kell bevinnünk. Minden olyan esetben, amikor erre 3-4 órnál hosszabb időn át nincs lehetőségünk, célszerű egy fehérjeturmix vagy egy MRP elfogyasztása.

A fehérjebevitel két legfontosabb ideje az edzést követő és a lefekvést megelőző étkezések. Ez az a két időpont, amikor a szervezetet KÖTELEZŐ fehérjével ellátni. Az edzés utáni időpontot a szakirodalomban "anabolikus ablak"-nak is nevezik. Ilyenkor képes a szervezet a legtöbb aminosavat az izmokba eljuttatni, és az izmoknak ilyenkor van ezekre a legnagyobb szükségük, ilyenkor képesek azokat a leghatékonyabban beépíteni. A tejsavó könnyen emészthető és az összes fehérjeforrás közül a leggyorsabban juttat szabad aminosavakat a véráramba. Sajnos ez a hatása az összes fehérjeforrás közül a legrövidebb ideig tart - magyarán a tejsavó egy "gyorsan felszívódó" fehérjeforrás.
A másik időpontnak, a lefekvés előttinek, azért van nagyon fontos szerepe, mert az alvás a szervezetünk leghosszabb "éhezéssel" töltött periódusa. A lefekvés előtti fehérjének lassan felszívódónak kell lennie, olyannak, amely a lehető leghosszabb ideig tudja szabad aminosavakkal ellátni a szervezetet. Ilyen a másik tejfehérje: a kazein. A tejsavó sem rossz lefekvés előttre, de nem az a legideálisabb.

Tanács: Minél intenzívebb (alacsonyabbra szorított kalóriabevitelű) diétát tartunk, annál fontosabbá válik, hogy az a kis mennyiségű tápanyag amit elfogyaszt(hat)unk a lehető legjobb minőségű és felszívódású legyen. Itt léphetnek a képbe a tejsavó protein kiegészítők. Egy jó minőségű tejsavó-protein kiegészítő alig tartalmaz szénhidrátot és zsírt, a többi fehérjeforráshoz képest magas biológiai érték, és az egyedülálló aminosav összetétel pedig biztosítja azt, hogy ez legyen az a tápanyag, amivel a leghatékonyabban tápláljuk az izmainkat még a sanyargató diéta alatt is.
Szinergikusan erősíti a hatását

A kreatin (monohidrát) és a tejsavó fehérje kombinációja mutatkozott egy friss kutatásban a legjobb edzés utáni regenerálódást segítő italnak.

Természetes előfordulása

A tejsavó a tejnek, a (túró) sajtkészítéskor visszamaradó, folyékony része. Ezt a folyadékot szűrve, tisztítva (laktóz-mentesítve) kapjuk meg a (porított) tejsavó-proteint.

Esetleges mellékhatásai

Biztonság: A tejsavó protein biztonságos élelmiszer, de azok, akik tej-fehérjére, tejtermékekre allergiásak, vagy kerüljék a használatát, vagy óvatosan próbálják ki az első pár alkalommal. A tejsavó protein koncentrátumok (Whey Protein Concentrates - WPCs) kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak laktózt, így a laktóz érzéknyek olyan termékeket válasszanak, melyek vagy nagyobb részben vagy teljes egészében csak izolátumot tartalmaznak, és fel van tüntetve rajtuk a laktózmentesség.

Toxicitás: Nem ismert.

Tiltólista: Maga a tejsavó fehérje teljesen természetes élelmiszer, nem szerepel semmilyen doppinglistán, ezért mindenki nyugodtan használhatja. Olyan összetett termékben, mint MRP-k vagy tömegnövelők, azonban lehetnek olyan kiegészítő anyagok, amiket egyedileg kell megvizsgálni.

Forrás: ShopBuilder

BioTech USA - A Te tested, a Te életed! - tejsavó fehérje!

Minden ami sport, minden ami táplálkozás
2020 © Minden jog fenntartva

Impresszum
Telefon:+36204601816
E-mail: info@protein-vitamin.hu
Elérhetõségek